mk808b

Good enough.

Min lilla Android-TV med pris på långt under 1000-lappen har ju dragit till sig uppmärksamhet, men senast skrev jag att den inte var riktigt redo att kasta ut min HTPC ännu. Men nu – tack vare Clas Ohlson och en tråd på utmärkta forumet Swedroid (ett måste för alla er med Androidmobiler/intresse) – så kommer den att göra det. HTPC:n blir förpassad till Blocket. Androidrevolutionen är här!

Jag ska förklara vad det är som har hänt. Först och främst så konstaterade jag i förra inlägget att WiFi:n i MK808B helt enkelt var för klent för att på ett bra sätt klara av streaming av HD-material. När man sedan läste runt lite så såg man att en del har adresserat problemet genom med att löda på antenner, och andra har köpt ett externt nätverkskort och hängt på MK808:ns USB-port. När jag såg på Swedroid att någon lyckats få ett bra resultat med en dongel från Clas Ohlson beslöt jag mig för att ta chansen och testa. Som en sista utväg liksom.

Iochmed att det bara finns en USB-port på stickan som är avsedd för externa attiraljer så var jag också tvungen att skaffa en USB-hub. Många hade upplevt problem med aktiva USB-hubbar (sådana med extern strömförsörjning) så jag valde att köpa en enkel sådan när jag ändå var på Clas Ohlson. Totalkostnad för nätverkskort + hub blev 300 SEK (en komplett inköpslista följer).

Innan jag började koppla in grejerna såg jag att en ny version av den custom ROM jag körde hade kommit, så jag passade på att mickla in den också.

Efter ett inledande test med appen Bredbandskollen åkte mungiporna upp direkt. Tidigare med WiFi fick jag knappa 12Mbit när MK808B stod sisådär 50 cm från routern, nu kom jag upp i 60Mbit. En enorm skillnad, vilket också direkt märktes genom att jag nu kunde köra SVT Play med bästa bildkvalitet utan problem.

Men det stora testet kvarstod: 1080p (eller full HD). Det finns numer en ”officiell” ROM som stödjer 1080p men den innehåller tyvärr fortfarande en massa bloat + konstig formatering som jag skrev om i förra inlägget. Då jag var lite nyfiken så testade jag den, men den kändes betydligt segare. Interfacet hackade betänkligt och flowkänslan uteblev. Så det handlar om 720p (HD) som uppskalas, och på min rätt gamla TV så tänkte jag att skillnaden inte skulle märkas. Jag skulle få rätt.

In med Androidklienten för Plex, ställ in bästa streamingkvalitet och – voila – mina 1080p filmer (såsom givetvis 720p och DVD) flöt perfekt på stickan. Oh happy days.

Jag har tidigare skrivit om att webbläsarna funkade fint (kör själv Chrome och Firefox) och jag behöver väl knappt berätta att även surfningen fick ett lyft?

Dags för inköpslistan (priser från 2013-02-07) för er som fortfarande är intresserade:

Totalt: 770 SEK

Jag rekommenderar också att man byter ut den minst sagt knapphändiga nätadaptern som följer med. Jag hade en liggande som kommer från Kjell & Company : 160 SEK (OBS! Nätadaptern som ni köper bör ha kapacitet på minst 2000 mA).

Då är vi uppe i 930 SEK och därmed fortfarande under tusenlappen för en Android TV-sticka med riktigt bra funktion. En lösning som jag nu faktiskt varmt kan rekommendera. Det kommer troligen snart motsvarande fyrkärniga varianter, och det kan nog bli så att jag om något år tittar åt en sådan. Men då kommer jag att ha lärt av misstaget och aldrig köpa någon utan fast ethernet. Samt – och det är viktigt – att man ser att det är en populär device så att man är säker på att det kommer custom ROM:s.

På tal om det: En sista notis om custom ROM:s – jag tror alldeles säkert att man skulle kunna vara nöjd med standardprogramvaran som följer med MK808B också (testa och se vad du själv tycker), men en rootad device och en aktiv utveckling av ROM:s ger så många andra fördelar att jag måste rekommendera att man sätter sig in i det micklandet som det innebär,

Det blir ju så mycket roligare så också. Men det kanske bara är jag.