mk808b

Inte riktigt där ännu.

UPPDATERING: Läs även mitt senaste inlägg om MK808B, betydligt mer positivt!

Jag är ju lite av en mediacenternörd och har så varit ända sedan starten. Har ägt en mängd olika gadgets som använts till att spela upp musik, visa bilder och se film – men hela tiden varit lite, lite missnöjd. Har alltid varit något som jag stört mig på. Nu i veckan har jag provat det som varit lite av en snackis – de nya billiga Android-TV prylarna som nu börjar ramla in från Kina.

Efter att ha läst runt lite på diverse forum köpte jag en MK808B tillsammans med en kombo av  airmouse och tangentbord som kallas RC11. Och jag var grymt nyfiken, skulle det vara möjligt att byta ut min nuvarande HTPC med Windows i botten till en liten låda på typ 4 * 7 cm? Och ett pris på under 600 kr MED airmousen? Svaret blir: Ja det vore möjligt. Men ändå inte riktigt ännu.

Det senaste året har jag kört med Plex som mediacenterlösning i första hand. Plex Media Server är installerat på en PC i källaren, och sedan har jag ju då haft HTPC:n uppe i vardagsrummet med en Blurayspelare och separat programvara för de få tillfällen jag stoppar in någon form av skiva i den. Jag har också Spotify installerat på HTPCn + att jag på den kör en vanlig webläsare för diverse playkanaler/streaming/tv-soffasurf. Har också haft Androidklienten för Plex installerad på min surfplatta så jag alltid kan komma åt familjealbum och filmer oavsett var jag befinner mig. Det hela har funkat bra, men har känts lite som ett hopkok. Jag vill ha den där lösningen som lyckas samla allt, men som ändå är flexibel nog att hänga med i utvecklingen.

Så jag hade hoppas en del på att kunna samla allt i Android. Appar för alla playkanaler, ständig utveckling, små smidiga enheter utan hårddiskar och enhetligt interface. Tror fortfarande på konceptet men min MK808B kommer i dagsläget inte att kasta ut min HTPC.

Först och främst – när de här prylarna kommer från Kina är de ofta rätt bloated med en massa konstiga programvaror. Också underligt formaterade med t ex endast 500MB tillgängligt för externa appar. Det löste jag genom att installera en custom ROM (byter alltså ut enhetens firmware) till en modifierad variant som gav mig 2GB apputrymme, allt kinesiskt crap borta och lite andra bra fixar. Fint så.

De första testerna var lovande. Playkanalerna funkade hyggligt, Spotifyklienten för Android är lika bra som för PC och webläsarna utan någon som helst bekymmer. Men jag vill kunna se högupplöst film från mitt mediacenter, och det verkar som att WiFi:n i MK808B inte riktigt orkar med att hålla stabiliteten uppe ännu. Trots att min router står någon meter ifrån lådan får man en maxhastighet på anslutningen på 60 Mbit, och när man kör med appen bredbandstest så kommer man aldrig upp i mer än 12 Mbit mot Internet (jag har 100/100-lina) och det känns som att det inte går så mycket fortare när man nätbrowsar lokalt också. Med HTPC:ns gigabitanslutning är streaming mot Internet aldrig ett problem (bredbandstestet visar strax under 100 Mbit) och filmerna lokalt startar på någon mikrosekund.

Kopplar man en USB-disk till Androidstickan så funkar det hela dock bättre. MK808B spelar visserligen inte 1080p (den skalar till 720p riktigt bra) men hack och hickups är då helt borta. För mig är det dock inget alternativ, vill ha kvar min server med backup + dylikt i källaren.

Med tanke på priset så ÄR MK808:orna ett bra köp. Allt funkar hyggligt liksom. Problemet är bara att HTPC:n fortfarande är stabilare och snabbare, så den får hänga med ett tag till. Som det känns nu väntar jag tills dess att Androidapparna blir lite snyggare och mer stabila + tills dess att det börjar komma vassa fyrkärniga boxar med gigabitanslutning.

Men en sak behåller jag: Airmousen RC11. Hur har man klarat sig utan en sådan innan? Funkar klockrent till både Android, Windows och Linux och kompletterar nu fjärren och mitt gamla trådlösa tangentbord med touchpad som jag har i vardagsrummet.

The search continues…